ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

181.14 ΛΗΘΗ | Η Επούλωση του τραύματος

07 Απρίλιος, 2015

181.14 ΛΗΘΗ | Η Επούλωση του τραύματος

Πώς μπορεί ο χώρος να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη λήθη ενός γεγονότος;

English version

Φοιτητές: Λαζαρίδης Γεώργιος-Πέτρος, Μαραντίδου Αλεξάνδρα
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βογιατζάκη Μαρία
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 21/02/2014

 

 

Η έρευνα για τη σχέση αρχιτεκτονκής με την ανθρώπινη και τεχνητή μνήμη οδήγησε στην εκπόνηση της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας, πρόκληση της οποίας αποτέλεσε η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο χώρος μπορεί να επιταχύνει και να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη λήθη ενός γεγονότος. Θέμα, λοιπόν, είναι ο σχεδιασμός ενός κέντρου υποστήριξης για ασθενείς με μετατραυματικό στρες, ενός χώρου διαμονής κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θεραπείας του κάθε ενοίκου.

 

 

Ο χωρικός διαχωρισμός των λειτουργιών μπορεί να χωριστεί σε δυο μεγάλες ενότητες: Το κεντρικό κομμάτι, όπου γίνονται όλες οι οργανωτικές λειτουργίες, και περιμετρικά αυτού οι 3 ομάδες που χωρίζονται με τη σειρά τους σε 6-12 μονάδες κατοίκησης του ενοίκου.

 

 

Μελετώντας μια από αυτές τις ομάδες, απαραίτητη κρίθηκε η χρησιμοποίηση ενός αυτο-οργανώμενου συστήματος βασισμένο σε ειδικά προγραμματισμένους πράκτορες (agents), από το οποίο με συγκεκριμένες παραμέτρους αντλήθηκαν πληροφορίες για τις θέσεις των μονάδων, αλλά και τη μεταξύ τους σχέση.

 

Προχωρώντας στη μελέτη της μονάδας, με τη βοήθεια εργαλείων των metaballs, agents, isosurface, διερευνήθηκαν ζητήματα ογκοπλασίας και τρόπου ελεγχόμενης διάτρησης.

 

 

Η αρχιτεκτονική εκδοχή της μονάδας όπως προέκυψε από τους προηγούμενους πειραματισμούς, περιλαμβάνει στα ανοίγματα κι ένα σύστημα πλέξης, το οποίο με τη βοήθεια έξυπνων υλικών (shape memory alloys) μπορεί και προσαρμόζεται στις επιθυμίες κι ανάγκες του ενοίκου για διαπερατότητα φωτός και εξωστρέφεια.

 

Στις μονάδες έρχεται να δώσει συνέχεια, καθώς και να τις ενοποιήσει, ένα είδος στεγάστρου, με σταδιακά αυξανόμενα προς το κέντρο του συνόλου ανοίγματα. Το ίδιο σύστημα πλέξης προβλέπεται και σε συγκεκριμένα ανοίγματα του στεγάστρου, για λόγους προστασίας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έτσι, επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός συνεκτικού μικροπεριβάλλοντος με μονάδες σε στρατηγικά σημεία, και δενδρόφυτες διαδρομές να τις ενώνουν μεταξύ τους, καθώς και με τις υπόλοιπες δυο τέτοιες ομάδες.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital